A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)  visszafizetési kötelezettsége a  házasság felbontása esetén

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK, korábbi formájában “szocpol”) új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás, amelyet olyan házaspárok vehetnek igénybe, akik gyermeket kívánnak vállalni a jövőben. A meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ a támogatás összege.

Praxisomban egyre gyakrabban fordul elő, hogy  házaspárok válás mellett döntenek, azonban a közös ingatlanukat családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolták meg.

A házassági vagyonmegosztás és válás során a CSOK “sorsa” számos kérdést vett fel, ezt fogom röviden körbejárni az alábbiakban.

A CSOK alapvetően két részből tevődhet össze:

 1. vissza nem térítendő állami támogatás ingatlanra.
 2. kedvezményes CSOK hitel, vagyis kedvezményes kamatozású jelzáloghitel.

Mindkettő esetben, a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ a támogatás vagy a kedvezményes kamatozású hitel összege. Házasság felbontása során a CSOK két esetkörben vizsgálandó, az egyik, amikor a vállalt gyermekek nem, vagy nem mind születtek meg, a másik, amikor maradéktalanul megszülettek.

 MI TÖRTÉNIK A HÁZASSÁG FELBONTÁSÁT KÖVETŐEN AZ ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT INGATLANNAL?

Habár a CSOK vissza nem térintendő, mégis feltételekhez kötött támogatás, amely feltételeket ha nem tartunk be, vissza kell fizetni a támogatást.

Abban az esetben, ha vállalt gyermek/gyermekek megszülettek, vagy már meglévő gyermekre igényelték a CSOK-ot, a házasság felbontását követően NEM KELL VISSZAFIZETNI az ingatlan támogatást, ha

 • az egyik fél megszerzi (magához váltja) a másik féltől az ingatlan tulajdonjogát és
 • a gyermek/gyermekek ebben az államilag támogatot ingatlanban maradnak

Abban az esetben ha a vállalt gyermek/gyermekek nem születtek meg, VISSZA KELL FIZETNI az ingatlan támogatását, a következőképpen:

 • Késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni az ingatlanra adott támogatást. Ha a maximális támogatást, azaz 10.000.000,-Ft.-ot vettek igénybe, akkor a késedelmi kamat ötszörösével növelt összeg fizetendő vissza.
 • Ha csak a vállalt gyermekek egy része született meg, akkor a megszületett gyermek után járó támogatás összegével csökkentetten kell visszafizetni[

  MI TÖRTÉNIK A VÁLÁST KÖVETŐEN A KEDVEZMÉNYES CSOK HITELLEL?

Abban az esetben ha vállalt gyermek/gyermekek megszülettek, vagy már meglévő gyermekre igényelték, válást követően NEM VÁLTOZIK a CSOK-hitelnek a fizetési kötelezttsége, ha:

 • az egyik fél megszerzi a másik féltől az ingatlan tulajdonjogát és
 • a gyermek/gyermekek ebben az államilag támogatot ingatlanban maradnak

 Abban az esetben ha a vállalt gyermek/gyermekek nem születtek meg, MEGVÁLTOZIK A CSOK-hitelnek a fizetési kötelezettsége:

 • Vissza kell fizetni a CSOK-hitel kamattámogatását 
 • Átalakul normál, piaci kamatozású hitellé
 • Amennyiben született gyermek, de nem az összes vállalt, ebben az esetben is részarányosan változik a fizetési kötelezettség