Mi történik akkor, ha a munkavállaló a munkaszerződéstől eltérő munkakörben dolgozik, azt meghaladó feladatokat lát el, vagy esetleg a munkaszerződésben előírt munkaidőn kívül végzi ezeket a tevékenységeket?

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. A munkavállaló ilyen jellegű foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

  • Abban az esetben, ha a munkavállaló rendes munkaidejében más munkatárs munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, az ellátott munkakörre vonatkozó magasabb alapbérre akkor válik jogosulttá, ha ennek a feladatellátásnak az időtartama meghatározható, és saját munkakörétől elválasztható.

Ennek a kérdésköre bizonyítási nehézségeket vett fel, fontos, hogy legyen nyilvántartva és utólag bizonyítható az eltérő munkakörbe tartozó feladatok ellátása.

  • Amennyiben a munkavállaló saját és más munkakörbe tartozó feladatainak ellátása a rendes munkaidőt meghaladja, erre az időtartamra a rendkívüli munkavégzés ellenértékére tarthat igényt.

Ebben az esetben 50 százalék bérpótlék is jár a munkavállalónak.