Praxisomban heti szinten találkozom válni készülő házaspárokkal, akik komoly vitába kerülnek egymással a vagyonuk – elsősorban a közösen lakott ingatlanuk – vonatkozásában. Gyakran előfordul, hogy az ingatlan nyilvántartásban a pár egyik tagjának tulajdonjoga van csak bejegyezve, de a pár másik tagja is rengeteg pénz belefektetett az ingatlan átalakításába, felújításába, esetleg kölcsön törlesztésébe, nem is beszélni a pénzben nem mérhető nemvagyoni hozzáadott értékekről, munkákról.  És ezekről a költségekről általában nincs semmiféle bizonyíték, megegyezés, okirat.

Tehát van egy valós helyzet, vannak bizonyítható tények, vannak a felek szándékai – és ezek mind eltérnek egymástól. Itt kezdődnek a heves viták, az ügyvédek közbelépései, a viszony teljes megromlása – általában a gyermek rovására – és az évekig elhúzódó költséges per, amiből mindenki anyagilag és lelkileg is megtörten kerül ki.

Utólag minden érintett fél kimondja ugyanazt a mondatot: „Bárcsak előre megállapodtunk volna írásban!” – ezt hívják úgy, hogy házassági vagyonjogi szerződés.

Házassági vagyonjogi szerződést kötni nem a bizalmatlanság jele. Nem azt jelenti, hogy a házaspár már előre a válásra készül. Házassági vagyonjogi szerződést kötni és azzal előre rendezni a felek vagyoni viszonyait kifejezetten a korrektség, a kiszámíthatóság, az átgondolt közös jövő záloga egy házasságban.

Egy ilyen szerződés munkadíja – sok mindentől függ – de 100.000 ,- Ft körül mozog. Egy átlagos per költsége jóval millió forint felett van, a helyzet elmérgesedésének és bizonytalanság okozta lelki sérülés költsége megbecsülhetetlen, továbbá a végső döntés nem feltétlenül a felek akaratát tükrözi, hiszen azt a bíróság hozza meg.

Házassági vagyonjogi szerződést kötni a már évek óta házas felek és élettársak számára is ajánlott.

A fentiek alapján Önökre bízom a döntést, én készséggel állok rendelkezésükre.