Ingatlan vásárlása esetén számos alkalommal találkozhatunk azzal az esettel, hogy az ingatlanközvetítő vagy néha az eladó az idő rövidségére hivatkozva arra ösztönöz, hogy végleges adásvételi szerződés helyett először előszerződést kössenek a felek. De érdemes-e előszerződést kötni?

Praxisomban gyakran fordulnak hozzám panasszal ügyfelek, miszerint eladóként magukat kényszer alatt érezve („de sorban áll még 38 vevő, ha nem kötjük meg, megkötöm még mással ma az előszerződést”) mentek bele meggondolatlanul előszerződésbe – mert az „ingatlan közvetítő mondta” nekik. Javaslom az alábbiak átgondolását mielőtt előszerződést kötnének:

  • Az előszerződés kötelezettség vállalás arra, hogy egy későbbi időpontban szerződést kössenek a felek egymással. Tehát a tárgya nem az ingatlan, hanem egy másik szerződés megkötése.

 

  • Az előszerződés kikényszeríthető bíróság előtt – amennyiben a felek legalább a szerződés lényeges körülményeit szerződésbe foglalták.

 

  • Az előszerződést olyan alakban kell megkötni, amit jogszabály vagy a felek megállapodása az előszerződés alapján megkötendő végleges megállapodásra előír. Mivel a Ptk. általános szabálya szerint a szerződéskötés nincs meghatározott alakhoz kötve, ezért előszerződést is lehet akár szóbeli megállapodással kötni. Olyan szerződés esetén, ahol a jogszabály írásbeli alakot tesz kötelezővé, ott az előszerződés is csak írásban érvényes. Így például ingatlan adásvételi előszerződést csak írásban lehet érvényesen kötni.

 

  • Az előszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a később kötendő végleges szerződés lényeges feltételeiben. Ha e feltételeket az előszerződés nem tartalmazza, akkor nem tekinthető előszerződésnek. Így nem ingatlan adásvételi előszerződés az olyan megállapodás, amely nem tartalmazza az érintett ingatlan vételárát és az ingatlan címét.

 

  • Az előszerződésben foglaló is kiköthető. Meglátásom szerint ez okozza a legtöbb gondot: Vajon mi történik akkor, ha a felek meghatározták a szerződés törvény szerinti” lényeges feltételeit”, tehát a szerződés megkötése kikényszeríthető, viszont számos eleinte elhanyagolható kérdésben nem egyeztek meg (nem foglalták az előszerződésbe) és a későbbiekben sem sikerül megállapodni? Mi lesz a foglaló sorsa, illetve belebocsátkoznak-e a felek egy több éves peres eljárásba egyet nem értés esetén?

 

Kettő tanácsot adhatok:

  1. Ingatlan vásárlás esetén soha ne engedjenek az eladók/ingatlanközvetítők sürgetésének, csak egy jogi szakemberrel való konzultációt követően merjenek bármit aláírni vagy pénzt kiadni. Az ingatlanközvetítő nem jogi szakértő.
  2. Amennyiben előszerződést kívánnak kötni bármilyen okból mégis, az előszerződésbe ne csak a minimum „lényeges körülményeket” foglalják bele, hanem minél teljesebben, minden részletre kiterjedően írják le a megkötendő végleges adásvételi szerződés minden elemét.

Budafoki (XXII.kerület) ügyvédi és könyvelő irodánkban készséggel válaszolunk elsősorban ingatlanjogi, cégjogi, peres és könyvelési kérdéseikre.

dr. Túry Dániel Miklós, ügyvéd