A gyermektartás szempontjából lényegtelen, hogy a szülők házasok, élettársi kapcsolatban élnek, vagy egyáltalán nem élnek együtt, maga a szülőség ténye tartási kötelezettséget eredményez. Az együtt élő szülők számára a gyermek eltartása evidens, de mi történik akkor, ha a szülők viszonya megromlik? Ha a szülők elválnak vagy külön költöznek, a gyermeket gondozó szülő a tartást természetben biztosítja, míg a másik szülő elsősorban pénzben, azaz gyermektartás fizetésével teljesíti tartási kötelezettségét. Az alábbiakban röviden és tömören összefoglalva mutatom be a gyermektartás mértékének meghatározásával kapcsolatos tudnivalókat.

Tartásdíj a szülők megállapodása alapján

A gyermektartásdíj kérdésében elsősorban a szülők megállapodása a mérvadó, ugyanis mindkét félnek az a legegyszerűbb, ha egymás között meg tudnak állapodni a gyermektartás módjáról illetve mértékéről. Az egyezség jóváhagyása előtt azonban a bíróságnak vizsgálnia kell, hogy a felek által megállapított tartásdíj mennyiben elégséges a kiskorú megélhetéséhez, illetve, hogy mik azok a körülmények, amelyeket a szülők a megállapodás megkötésekor figyelembe vettek. Ha a szülők által tervezett egyezség a gyermek érdekével ellentétes, azt a bíróság nem hagyhatja jóvá. A szülők megegyezhetnek továbbá abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget.

Ha a szülők nem jutnak egyezségre

Sok esetben azonban a szülők között nem jön létre megállapodás, így a bíróság dönt a tartásdíjról, mely során figyelembe veszi a gyermek indokolt szükségleteit, a szülők vagyoni viszonyait és vagyoni helyzetét, a szülők háztartásában tartott további gyermekeit, valamint azt, hogy a tartásra jogosult gyermeknek van-e saját jövedelme, illetve egyéb bevétele. Ha a gyermek saját jövedelemmel rendelkezik, jövedelmét az eltartására kell fordítani. Ezen felül bíróság a tartásdíj mértékének megállapításánál tekintettel van a gyermeknek és szülőnek juttatott gyermekvédelmi, szociális és családtámogatási ellátásokra.

A gyermektartásdíj összegének meghatározása

A tartásdíj gyermekenként általában a tartásra kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-át teszi ki, fontos azonban, hogy ezt a bíróság minden esetben egyedileg, egy meghatározott összegben állapítja meg. A bíróság ettől a mértéktől akár felfelé, akár lefelé eltérhet a konkrét körülmények figyelembevétele alapján. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmét kell alapul venni. A gyermektartás pontos összegének meghatározásához a bíróság köteles vizsgálni a gyermek indokolt szükségleteit. Arról, hogy mik is ezek, IDE kattintva olvashat.